Felfigyeltek rá, világhírű lehet a magyar egyetemista lány

Magyarországon is egyre népszerűbb a kártyagyűjtés, sokan befektetésként tekintenek a focis, kosaras vagy filmes darabok cserélgetésére, eladására. Lajter Lili budapesti egyetemista, akit fiatal kora ellenére is külföldi állásajánlatokkal bombáznak a kártyás cégek. A lány itthon már nevet szerzett magának, most Angliában bizonyíthat.

Lajter Lili kártyaszenvedélye 2010-ben kezdődött, miután édesanyja egy balatonfüredi nyaraláson egy focis kártyacsomaggal lepte meg ikerlányait, Mollit és Lilit. Az anyuka ekkor még nem sejtette, hogy valóságos lavinát indít el az ajándékkal: a fiatalabb testvér, Lili azóta többezres gyűjteménnyel büszkélkedhet. Focis, amerikai focis, kosaras, sőt filmes kártyái is vannak; a Star Warstól kezdve a Marvelen át a DC-ig és a Disney-ig, legalább tíz különböző franchise darabjait gyűjtötte össze az évek alatt.

A kártyagyűjtés ma már nem csak hobbi, a 23 éves egyetemista ugyanis pénzt is keres velük, expókra jár, vagyis szenvedélyének él. Úgy tűnik azonban, hogy még magasabb szintre emelheti tevékenységét, hiszen nemrég elképesztő ajánlatot kapott. Európa vezető kártyabevizsgáló cége kereste meg őt állásajánlattal. Harmincas, negyvenes férfiak által dominált piacról beszélünk, ezért is különleges, hogy Lili huszonéves lány létére ekkora nevet szerzett magának az iparban.

Köszi, Covid!

A kártyabiznisz nemcsak itthon, de nemzetközi viszonylatban is a pandémia idején lendült fel. Az otthonukba kényszerülő emberek ugyanis elővették régi gyűjteményeiket.

Én 2000-es gyerek vagyok, nekem nem olyan régi a gyűjteményem, de akik a ’90-es években voltak kölykök, azok is előkapták a régi kosaras kártyáikat, az internet pedig felhype-olta ezeket. Kiderült, hogy értékes darabok is lehetnek az otthon porosodó lapok között. Ha nincs a Covid, azt gondolom, hogy sem itthon, sem külföldön nem indul be ennyire a kártyázás. Az eBay-eladások, itthon pedig a Facebook-csoportok nagyon fellendültek akkoriban

– mondja Lili.

A prémiumkártyákkal először egy börzén találkozott, és teljesen elvarázsolta, hogy vannak olyanok is, amelyekben benne van a játékos mezének egy darabja, esetleg alá is írta azokat. (Egy valamit érő kiadó cég egyébként garantálja, hogy a szignó valódi).

Lili szerint jelenleg a pokémonos kártyák mennek nagyon; többet, mint korábban bármikor. Vannak angol kiadásúak, németek, japánok. Nagy részük filléres, de lehet olyanokat is találni, amelyekért vagyonokat fizetnek. Sokan játszanak is ezekkel, de a legtöbben csak gyűjtik.

20240108 144243

Fotó: Lajter Lili

A kártyák ára egyébként a minőségüktől és a gyakoriságuktól, szériájuktól függ, pár száz forinttól indulnak, a határ pedig a csillagos ég. A lány szerint rengetegen befektetés céljából kezdenek ezzel foglalkozni. A sportkártyák esetében jó ötlet most megszerezni azokét a gyerekekét, akik jelenleg kiemelt játékosok, így később sokat érhetnek ezek a darabok. A legtöbb ilyen kártyán rajta is van az „RC” jelzés, vagyis „Rookie Card”: ez a legelső kiadása az adott játékosnak.

Vannak olyanok, amiket elrakok magamnak. Van, amiből meg azt látom, hogy most tudnék belőle pénzt csinálni. A kedvenc kártyáim Gareth Bale aláírt darabjai, ezektől soha nem válnék meg. Vannak személyes történeteim is, José Murinho és Szoboszlai Dominik például direkt nekem írta alá a kártyáimat. Őket Budapesten csíptem el

– emlékszik vissza Lili.

Valóra vált álom

A Hungarian Card Expo az ország egyik, ha nem a legnagyobb kártyás eseménye, amelyet Lili jó barátja, Szabó Márk szervez – a férfi, aki egy angliai kártyabevizsgáló céggel áll összeköttetésben.

20240108 143335

Fotó: Lajter Lili

Lili a szóban forgó cég, az MGC, vagyis a Majesty Grading Company főnökével, Jake Van Kirkhammel is a Hungarian Card Expón találkozott. Az egyetemista roppant szimpatikus volt Kirkhamnek, aki csodálta, hogy Lili fiatal lányként ennyire benne van a kártyás bizniszben.

ÉPPEN EZÉRT FEL IS AJÁNLOTTA NEKI, HOGY LEGYEN A CÉGÉNEK A MAGYARORSZÁGI NAGYKÖVETE, VAGYIS A LÁNYON KERESZTÜL KERÜLNÉNEK KI LONDONBA A KÁRTYÁK.

A bevizsgálás az, amikor egy adott kártyánál megnézik, milyen állapotban van a felülete, középen van-e az, aminek középen kell lennie, a kártya éleit is átnézik, majd a lap ennek fényében kap értékelést az egytől tízig terjedő skálán. Ezt az eljárást gradelésnek hívják – a gradelés azt is ki tudja szűrni, hogy tényleg eredeti aláírásról van-e szó.

Februárban utazom ki hozzájuk, hogy tárgyaljunk. El sem hiszem, hogy ez történik velem. Négy-öt évem van abban, hogy itthon ilyen ismert lettem ebben a körben. Mindig is az volt a vágyam, hogy egy külföldi kártyás eseményen vehessek részt, most pedig az MGC szponzorál, állja az utazásomat, sőt a London Card Show-n asztalt is biztosítanak, ami egyébként kétszáz font lenne.

Februárban Zágrábba is hívták egy kártyás expóra, de más eseményeket is beharangoztak neki. Lili 23 éves korára tehát elérte, hogy kapkodjanak érte a világ legjobb kártyás szakemberei.

(Borítókép: Lajter Lili. Fotó: Lajter Molli)

Forrás:https://index.hu/kultur/2024/01/10/magyar-egyetemista-lany-kirkham-gyujtes-kartya-vilaghir/

http://www.lajterlight.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .