“NEM TUDOM MIT SZERETEK JOBBAN AZ ÉLVEZET HAJSZOLÁSÁT VAGY A HAJSZA ÉLVEZETÉT…”

Maul Zsolt, villányi borász életútját már gyerekkorától a szőlő szeretete határozta meg. Szüleitől, nagyszüleitől tanulta a szőlő művelését, a bor készítését, szeretetét. Életútjában mindvégig meghatározó szerepet játszott a villányi borvidék szertete. Borászként fontosnak tartja az önképzést, ezért folyamatosan fejleszti magát itthon és külföldön egyaránt.

A hagyományos kézműves borkészítést részesíti előnyben, felhasználva a felmenői tapasztalatait, természetesen a 21. század borászati technológia alkalmazásával. Borai különleges egyedi stílusúak, kedvencei a francia fajták, Merlot, Cabernet Sauvignon illetve a Cabernet Franc, amely a legközelebb áll a szívéhez. A saját Franc-ja a legnagyobb büszkesége, amely a Lator fantázianevet kapta.

Miért pont borkészítéssel, gasztronómiával foglalkozol?

Nem készültem borásznak. Közgazdasággal akartam foglalkozni, de mivel villányi vagyok és világ életemben Villanyban és a szőlő közelében éltem, a szőlő és a borászat nagy szerelmem lett. A szüleim, nagyszüleim és minden felmenőm szőlőtermesztéssel foglalkozott. Természetesen láttam mennyi munka, energia, erő és verejték tapad egy üveg borhoz, mégis megszerettem. Boldog vagyok, hogy megtaláltam a hivatásom. Nagyon szerencsés embernek mondhatom magam, hogy azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek. A gasztronómia szerves részét képezi a borászatnak. Ez számomra azt jelenti, hogy a borélményt szeretném átadni a vendégeimnek.

A borkészítés mellett bor—bisztrót is üzemeltettek. Szerinted mi a titka a jó vendéglátásnak?

Mindkét helyen a legfontosabb, hogy mi (a feleségem és én) mindig ott legyünk! A személyesség és a szív a vendéglátás egyik fő titka. Ez egy nagyon nehéz szakma. Erre születni kell. Lehet tanulni, tapasztalni, de szív nélkül nem megy! Egy idő után kiég az ember. Rengeteg vendéglátós barátom van. Egyben mind azonosak vagyunk: szeretjük ezt a szakmát, és ez pénzben nem mérhető.

Ha a nagy evés-ivás után megfárad az ember, szállást is tudtok biztosítani annak, aki többet szeretne látni-hallani-élvezni Villányból?

Egy kisebb vendégházat üzemeltetünk nagymamámmal közösen az Oma Vendégházat a pincesortól nem messze. A családi házban van kialakítva hat összkomfortos szoba. Igazi családi hangulat és messzi földön híres reggeli.

Ha jól tudom nemrégiben egyfajta megújuláson mentetek át. Mit vártok most ettől a változástóI, illetve miben rejlik a változás pontosan?

A változás Németországból hazaköltözésünkkel kezdődött 2016 januárjában. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk külföldön. Ezt kamatoztatjuk a borászatban és a vendéglátásban egyaránt. A borászatban továbbra is törekszem a kiváló minőség elérésére a boraimnál.

A vendéglátásban több, már megszokott és rengeteg újdonsággal várjuk vendégeinket. A népszerű Rántott, Töltött Káposztával, a Lángos Burgerrel és a Lator Borfagyival.

Készültök valami különlegességgel az idei évre?

Igen! Lui, világrekorder bűvész és illuzionistával közösen fogunk borkóstolókat tartani, ahol a vendégeink egy különleges műsorral egybekötve kóstolhatják meg finom borainkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .